Skip navigation

4. vizsgálat

 

4a. Idegen szövegek olvasásához leggyakrabban digitális szótárakat használunk. De azért valószínűleg mindenkinek az otthonában akad egy-egy papírszótár is (ha nem, keressen egyet könyvtárban!). Hasonlítsa össze egy rövid idegen nyelvű szöveg (pl. a 3. feladatban megadott szöveg, vagy bármilyen idegen nyelvű weboldal) kiszótározását digitális és papíralapú szótárral! Milyen hasonlóságok és különbségek vannak? (Ha nincs megszokott digitális szótára, használja a http://szotar.sztaki.hu/ vagy a http://www.webforditas.hu/szotar.php oldalt!)

 

4b. Keresett már valaha papír-alapú katalóguscédulában egy könyvtárban? Ha igen, akkor az emlékei alapján, ha még nem, akkor képzeletben hasonlítsa össze a katalóguscédulában való keresést a számítógépes katalógusban való kereséssel! Mit kell tudni az egyikhez és mit a másikhoz? (Segítségképpen: a katalóguscédulákból több sorozat volt hajdan a könyvtárakban. Az egyikben a szerzők neve szerinti abc-rendben voltak elhelyezve a cédulák, a másikban a címek szerinti abc-rendben, egy harmadikban tárgyszó szerint és szinte mindenhol volt cédulagyűjtemény ETO-számok szerint, azaz mondhatjuk, hogy egyfajta hierarchikus tematika szerint.

Az ETO-számokról jól érthető összefoglalást nyújt a wikipédia: http://hu.wikipedia.org/wiki/Egyetemes_tizedes_oszt%C3%A1lyoz%C3%A1s.

Jól hasznosítható: www.zipernowsky.hu/~naszlaci/szobeli/30/d30_11d_csr.doc.)