Skip navigation

3.12. Mesterséges intelligencia és szöveggenerálás

A webes keresőknek természetesen nyelven megfogalmazott kereső-kifejezés azt az illúziót sugallja számunkra, vagy azt a hitünket jelképezi, hogy a számítógépekkel „rendesen”, mondatokban is lehet beszélgetni. Ahogy Dave beszélgetett HAL-lal az Űrodüsszeiában.

22. FELADAT

Az 5) és 6) vizsgálatokban azt kellett kutatni, vajon mesterséges intelligenciával állunk-e szemben (a nyelvtanító programnál, illetve Ikea Anna esetében), vagy egy egyszerű nyelvtechnológiai programmal, ami azzal a „kiábrándító egyszerűséggel” működik, amit most már alaposan elsajátítottunk: tokenizálás, lemmatizálás, parsing, keresés vagyis sztringhasonlítás, eredménykiírás. Kinek mi volt akkor a véleménye, amikor a vizsgálatot elvégezte, és változtak-e ezek a vélemények?

A véleményformáláshoz segítségképpen bemutatok egy szöveggeneráló weboldalt: https://app.pte.hu/~uhi/gen/. Ezen az oldalon online, valós idejű szöveggenerálás történik, ha ráklikkelünk az egyes témákra. A fejlesztés Uherkovich Péter munkája, az ötletet eredetileg egy kisebb csapat dolgozta ki. A weboldalon meg lehet nézni a generálás mögött álló szintaxist is: valójában újraíró szabályokról van szó. Nézzünk egy egyszerű példát!

Hogyan köszönhetünk, ha belépünk egy helyiségbe?

Legyen a kiinduló szimbólumunk a K (mint köszönés). K-t újraírhatjuk úgy, hogy M (mint mondat) + !. M-et újraírhatjuk úgy, hogy Heló vagy hogy Sziasztok vagy hogy Szia vagy hogy Jó napot. K-t újraírhatjuk úgy is, hogy M + I (mint ige) +!. Az I lehet az, hogy kívánok. Nézzük, miket tudunk generálni!

K -> M -> Heló!

K -> M -> Sziasztok!

K -> M -> Szia!

K -> M -> napot

K -> M+I -> *Heló kívánok!

K -> M+I -> *Sziasztok kívánok!

K -> M+I -> *Szia kívánok!

K -> M+I -> napot kívánok!

Sajnos, lett három csillagos, azaz rosszul formált mondatunk, vagyis a kis újraíró szabályrendszerünk túlgenerál (létrehoz agrammatikus alakokat is). Akkor M legyen {Heló, Sziasztok, Szia} és N (nem mondat) legyen {Jó napot}. K-t pedig lehessen úgy újraírni, hogy K-> M+! vagy hogy K-> N+I+!.

23. FELADAT

Tesztelje, hogy így jól működik-e az újraíró szabályrendszerünk? Hogyan lehetne még finomítani rajta?