Skip navigation

Zöldike (Carduelis chloris)

 

A zöldike tipikus pintyféle, csőre kúpalakú, erőteljes, nagysága 15 cm. A hím tollazata olívzöld, farcsíkja zöldessárga, szárnyán és farkán élénksárga foltok vannak. A tojó és a fiatalok fakóbb színezetűek.
A zöldike szinte egész Európában elterjedt faj, de Észak-Európában, Skandinávia déli részeinek kivételével már nem költ. Európán kívül Kis-Ázsiában, Észak-Afrikában (pl.: Nílus-delta) is fészkel, Ázsiában Kazahsztánig fordul elő. Hazánkban védett madár, elterjedt fészkelő, különösen a ligetes, bokrokkal, fákkal tagolt területeket kedveli. Az utóbbi évtizedekben a városi parkok és kertek jellegzetes madarává vált. Főleg örökzöldeken, de lombos fákon is fészkel, a fészekalj általában 5 tojásból áll. A fiókákat mindkét szülő eteti, puha magvakkal és rovarokkal, a szaporodási időszakon kívül azonban magvakkal táplálkozik. Hazánkban állandó madár, de az őszi-téli időszakban nagyobb csapatokba verődve kóborol.
A zöldike jellegzetes énekében pergő hangok, elnyújtott füttyök váltakoznak a jól ismert zsírozással. A zsírozás érdes, elnyújtott hangjai az emberi fül számára csak nagyfokú lassításban érzékelhetőek.