Skip navigation

Csendélet

 

 

Csendélet, amikor csendesen élünk? Vagy némajátékkal adunk elő történeteket? Nem, hanem a csendélet egy képzőművészeti műfaj, jellemzően festészeti kategória. Láttatok már csendéletet? Aki már látott, és emlékszik is rá, elmondaná, hol látta és milyen volt? Milyen dolgokat ábrázoltak rajta?

Nézzünk szét itt a közelben, és az eddigi ismereteink alapján gondoljuk át, hogy az itt látható dolgok, anyagok, tárgyak, növények közül melyek azok, amelyek akár egy csendéleten is szerepelhetnének!

Gyűjthetünk is itt a saját csendéletünk megkomponálásához néhány tárgyat, természetesen csak olyasmit, amivel nem teszünk kárt semmiben. Ezt a csendéletet most a földön készítjük el különféle tárgyakból, aztán lefényképezzük, kicsit átendezzük, megint lefényképezzük, és ha kedvünk van, később a fotók alapján festményként is elkészíthetjük. Nem muszáj, hogy a megszólalásig hasonlítson a festményünk valamelyik fényképre. A festményeink és művészi csendéletek reprodukciói segítségével újra átgondolhatjuk, végül is mi az, amitől alkalmas motívummá válhat valami a csendélet mint képzőművészeti műfaj szempontjából.

 

Képek a csoportosításhoz
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
 
13.
14.
15.
16.

Feladat: Saját itt készült fotóid felhasználásával és átalakításával készíts ehhez a kötethez alternatív borítóterveket!