Skip navigation

Kérdések, feladatok kisiskolásoknak


  1. Miről ismerjük fel egymást? Miről ismerhetjük meg, milyen madarat látunk éppen?

  2. A színük az egyik fontos támpont a madarak felismerésében. Állandó a madarak egyes egyedeinek színe? Mindig ugyanolyanok?

  3. Számunkra, emberek számára mikor és miért fontos, hogy változtassunk a megjelenésünkön?

  4. Megfigyeltétek már, hogy a Ti környéketeken melyek a leggyakoribb madarak? Van köztük olyan is, amelyik ezekben a leírásokban szerepel? Mi lehet az oka, hogy különböző adottságú területeken más-más madarak gyakoriak még akár egy kisebb településen belül is?

  5. Össze tudjátok gyűjteni az összes színt jelentő kifejezést a leírásokból? Vannak köztük számodra kedvenc vagy különleges színek? Melyek ezek? Miért? Akinek kedve van, készíthet otthon „színtanulmányt" zsírkrétával, vízfestékkel vagy bármely más technikával. A képen alakok, figurák nem lehetnek, még madarak sem, csakis színek (pontok, vonalak, foltok). Lehet érdekes egy kép szerintetek, amelyiken nincsenek felismerhető alakok, figurák?

  6. A leírásokban a madarak hangjáról is szó esett. Milyen kifejezések fordultak elő a madárhangok jellemzésére? Gyűjtsétek össze őket, majd szólaltassatok meg közülük néhányat! Mindenki „komponálhat" magának egy hangsort, néhány jellegzetes hangból álló saját dallamot. A földön heverő természetes anyagokből alkalmi hangszert is megpróbálhatunk készítni, vigyázva, hogy semmiben kárt ne tegyünk. Próbáljuk ki, keltsük életre, szólaltassuk meg a hangkompozícióinkat! Igyekezzünk egyedi hangsort alkotni, olyat, amiről a többiek akkor is felismernek majd minket, ha távolabb megyünk egymástól, vagy nem látjuk egymást.

  7. Szerintetek miért énekelnek a madarak? Az ő életükben milyen funkciói vannak a hangadásnak? Mit jelent az a kifejezés, hogy hangmimikri? Melyik madárnak van a legnagyobb hangrepertoárja az itt leírt madarak közül?

  8. Meglévő ismereteitek, becslésetek alapján soroljátok be az itt tárgyalt madarakat legalább három csoportba a méretük szerint, majd ellenőrizétek a kötetben, hogy helyesen tippeltetek-e! A madarak életmódjában vajon van szerepe a méretüknek? Milyen szerepe lehet? Beszéljétek meg!

  9. Rajzold le az itt tárgyaltak közül azt a madarat, amelyről az eddigi tapasztalataid és a fenti leírások alapján a legpontosabb képet tudod alkotni! Rajzolj mellé egy képzeletbeli madarat is, olyat, amilyen egy madaras mesében akár Te is lehetnél!