Skip navigation

Nagy tarkaharkály (Dendrocopos major)

 

A nagy tarkaharkály 22-23 cm nagyságú, tollazata fekete-fehéren tarkázott, vállfoltja fehér, sapkája fekete, hasoldala fehér, alsó farkfedői pirosak. Míg a hímnek csak a tarkója, addig a fiatalok egész fejteteje élénkpiros.
A Kanári-szigetektől Kamcsatkáig elterjedt a fás élőhelyeken. Európai állományát 4 millió párra becsülik. Magyarországon gyakori költőfaj, állandó madarunk. Lomb- és fenyőerdőkben, városi parkokban, kertekben egyaránt előfordul, rovarokkal és azok lárváival táplálkozik. Táplálékkeresés közben csavarvonalban kúszik felfelé a törzsön, a fakérget lehántja, majd féregszerű, horgocskákkal ellátott nyelvével kihúzza a rovarlárvákat a járatokból. Téli táplálékát főleg fenyőmagok alkotják, amelyekhez úgy jut hozzá, hogy a tobozt beszorítja a fatörzs repedésébe, leszedi a pikkelyeket, majd kicsipegeti a magokat. Faodvakban költ, minden évben új odút készít. Fészekalja általában 6 fehér tojásból áll, a fiókák nevelésében mind a két szülő részt vesz.
Rövid, magas, éles hangjait kúszás közben hallatja. Tavasszal gyakran hallani a hímek 8-10 ütésből álló területjelző dobolását.