A mediterrán
kert feletti részben, fák és bokrok közötti füves terület szélén két ginkgó (Ginkgo biloba) fát találunk, amelyek igazán különleges növényei a
botanikus kertnek. A japánok ezüst baracknak (Ginkyo) nevezik hamvas,
sárgás-kékes magjai alapján, innen kapta a tudományos nemzetségnevét is. A
kínaik pedig kacsalábnak (Yio Chio) is hívják különös alakú levelei miatt. Tudományos fajnevét (biloba = kétkaréjú),
ezekről a középen behasadt leveleiről kapta. A levelek villás elágazása egyes
páfrányokra emlékeztet, a rövid hajtásokon csomókban fejlődő levelek és a fa
törzse viszont a fenyőkére. Emiatt kapta a félrevezető „páfrányfenyő"
elnevezést, pedig ez a növény se nem páfrány, se nem fenyő!
Kövületeik
alapján tudjuk, hogy a ginkgofélék már nagyon régen, mintegy 300 millió évvel
ezelőtt, a földtörténet ókorában megjelentek.
Nagy fajgazdagságban és erdőalkotó fákként éltek a Júra időszakban, 160
millió éve, egyes kutatók szerint elterjedésükhöz nagyban hozzájárultak a
dinoszauruszok. Napjainkban csak ez az egy ginkgo faj maradt meg Kínában, a
Tien Mu Shan hegységben. Charles Robert Darwin angol természettudós találóan
„élő kövület"-nek nevezte, mert először kövületekben fedezték fel és csak utána
derült ki, hogy ez a több mint százmillió éves faj még ma is él. Így a ginkgo
talán a legősibb ma is élő fafaj, egy igazi maradványnövény. Nemcsak a faj
ilyen ősi, hanem egyedei is nagyon sokáig élnek, akár 2000 évig is. Idős
példányai elérhetik a 40 méteres magasságot, de a japán kertészek néhány
deciméteres törpéket (bonsai) is kitermesztettek. A ginkgó képes a törzséből
olyan különleges hajtásokat is növeszteni, melyek a földre érve
meggyökeresednek. A gikgo kétlaki, tehát egy fán csak porzós vagy csak termős
virágok fejlődnek. Ami igazán különleges, hogy ivari kromoszómái is vannak, XX
a termős, XY a porzós egyedekben. A porzós fák koronája szabad állásban gyakran
karcsúbb, mint a termőseké és rügyei is két-három héttel korábban fakadnak. Ősszel
kénsárgára színesedő lombjukat is egy hónappal korábban hullajtják le. A termős
fák csak húszévesen válnak felnőtté. Ekkor a termős virágok hosszú kocsányon,
egy-egy termőlevélen fejlesztenek magkezdeményeket, s még a megtermékenyülés
előtt együtt lepotyognak a fáról. Akár öt hónap is eltelik a megporzástól
számítva, mire a földre hullott magkezdemények megtermékenyülnek. Rendszerint
azonban csak az egyik érik be maggá. A húsos burkú mag nem egy zárt magház
védelmében fejlődik, ezért a ginkgo nem zárvatermő, hanem nyitvatermő növény és
termése sincs, csak magja. A magot egy belső fás, kőkemény réteg borítja, amit
kívülről egy húsos, gyantás vajsav tartalmú (ezért büdös) réteg vesz körül. A
magas keményítő tartalmú magvak ehetők, ehhez azonban először sós vízbe
mártják, utána megpirítják. Már a kínai császárok is szívesen fogyasztották, de
napjainkban is kedvelt csemege, azonban a gyermekeknél nagyobb mennyiségben
mérgezést okozhat. A ginkgo számos hatóanyagot termel baktériumok és
gombabetegségekkel szemben és vírusfertőzésekre sem érzékeny. A kínai
gyógyászatban már ősidők óta használják magjait a fertőző tuberkulózis ellen,
leveleit pedig vérkeringés javítónak. A ginkgót gyógyászati és táplálékként
való hasznosíthatósága, szép megjelenése, hosszú élettartama és számos különleges
tulajdonságai miatt Kínában már a VII. századtól fogva, később Koreában,
Japánban is ültették. Európába 1727-ben telepítették be első példányait, melyek
máig is élnek, azóta sokfelé szívesen ültetik a világban. Különleges
tulajdonságai miatt Kelet-Ázsiában szent faként tisztelik, ezért gyakran
ültetik templomok, kolostorok kertjébe. Évszázadok óta megihleti ez a különös
fa a festőket, költőket. Például J. W. Goethe (1749-1832), a nagy német költő
külön verset is írt e fáról, emiatt „Goethe fájának" is nevezik.
|