II. Feltárás, megfigyelés, megismerés
- Gyűjtsék össze: a hétköznapokból milyen tapasztalatuk, tudásuk van a fűszerkertben megtalálható növényekről!
- Hasonlítsák össze az érzékszervekkel történő tapasztalást a fizikai ingerek szempontjából:
/szemünk: a látható fény 400-800 nm hullámhosszúságú elektromágneses sugárzására, fülünk: levegőrezgésekre, bőrünk a hőmérsékletre, nyomásra reagál/ - Mi a helyzet a szaglással és az ízleléssel?
/receptorok segítségével-idegrendszeri működés- biológiai hatások/ - Hasonlítsák össze a kert fűszernövényeit, az összehasonlítás szempontjait előzetesen közösen állapítsák meg, a szempontok szerint egy-egy csoport végezze el az összehasonlítást, majd közösen beszéljék meg a tapasztalatokat!
Minden növény megízlelhető?
/nem, a tiszafa, a botanikus kert egyik jellemző fenyőféléje nagyon erősen mérgező növény, ezért levelét ne is morzsolgassuk, mert illóolajai már ettől is felszabadulnak!/