Skip navigation

Tengelic (Carduelis carduelis)

 

A tengelic 12 cm nagyságú, a hím és tojó hasonló. Fejük kárminpiros, fekete és fehér mintázattal díszített, hátuk barna, farcsíkjuk fehéres, szárnyukon aranysárga szalag van.
Egész Európában elterjedt faj, Észak-Európa hidegebb területeit kivéve. Észak-Afrikában és Ázsia nyugati részén, egész a Himalájáig megtalálható.
A tengelic állandó madarunk. Olyan lombhullató erdőkben, lombelegyes fenyvesekben, gyümölcsösökben és kertekben fészkel, ahol van a közelben magaskórós. Csésze alakú, vékony gallyakból épülő fészkét mohával és zúzmókkal béleli és rendszerint az ág végére építi, külső részét néha virágokkal díszíti. Főleg magaskóróju növények magjaival (bogáncs, mácsonya, szamártövis, bojtorján) táplálkozik, de nyáron rovarokat is fogyaszt. Télen csapatokban kóborol.  A tollazat sárga és piros színei karotinoid-típusú vegyületeknek köszönhetőek, melyeket a táplálékkal vesznek fel. A tollazat élénk színei egyben információt közölnek az egyed egészségi állapotáról, ellenálló-képességéről.
A tengelic éneke dallamos, sok rövid, csilingelő, csengő hangból áll. A tojók is énekelnek, de jóval kevesebbet és rendszertelenebbül.