Skip navigation

Énekes rigó (Turdus philomelos)

 

Az énekes rigó a leggyakoribb pettyes rigófajunk. Közepes termetű (22 cm), hátoldala olajbarna, melle agyagsárga, sűrűn pettyezett, hasa fehéres.
Elterjedési területe Írországtól a Bajkál-tóig, illetve Dél-Spanyolországtól Iránig tart. Európa szerte gyakori, több mint 20 millió pár fészkel a kontinensen. Jelentős állományok találhatók Németországban, Franciaországban, Norvégiában és Romániában is. Szinte valamennyi európai erdőtípusban fészkel. A rövidtávú vonulók közé tartozik, a közép- és kelet-európai populációk a telet az enyhébb klímájú Dél-Európában töltik, Magyarországon néha áttelel. Tápláléka változatos, a földigilisztától a különböző termésekig sok minden szerepel étlapján. Szárazság idején nagy mennyiségben fogyaszt csigákat, melyeket köveken tör fel. Fészkét fákra, bokrokra építi, az ágak sűrűjébe, amelyet sárral, agyaggal bélel. Évente 2-3, ritkán 4 fészekaljat is felnevelnek a szülőmadarak.
Erdőkben, gyümölcsösökben, városi parkokban már áprilisban hallhatjuk erőteljes énekét. Strófáit kétszer, háromszor vagy akár négyszer is megismétli, sokszor más madarak énekét utánozza.