Skip navigation

Korok

Egy családban, még a kisebb családokban is különböző életkorúak a családtagok. Kivéve, ha a családban ikrek is vannak. Bár még az ő világra jöttük időpontja között is szokott lenni néhány percnyi eltérés. Nagyjából ismerjük is a közeli családtagjaink korát. Ha nem is biztos, hogy mindenkinek pontosan tudjuk a születésnapját, a sajátunkat azért ritkán tévesztenénk el.

  1. Szerinted mire jó, hogy az emberek nevét, születési idejét, korát hivatalos adatként is nyilvántartják, rögzítik?

  2. Te tudod vajon a felmenőid (nagyszüleid, dédszüleid, ükszüleid, szépapád, szépanyád neveit? Miért halványulhatnak el az emlékezetünkben a neveik? Származik előnyünk vajon abból, hogy sok mindent elfelejtünk? Ismerünk olyan példákat amikor a felejtés előnyössé válik?

  3. Volt, hogy az emberek nem tudták saját magukról pontosan, hogy hány évesek. Még a felnőttek sem. Kitaibel Pál sem tudta egészen pontosan, pedig tudós volt, akinek még szobra is van itt. Lehet, hogy manapság sem tudja mindenki. Szerinted hogy lehet ez? Te honnan ismered a saját születésnapodat? Fontos neked, hogy ezzel tisztában légy? Miért? Elfelejtenéd vajon, ha nem volna valahova felírva? Kiknek fontos még a Te születésnapod? És számodra kiknek a születésnapja fontos?

  4. Nemcsak valakinek, hanem valaminek a születése is fontos lehet. Például ez az egyetem sem volt mindig itt, valamikor épülnie kellett. Az intézményeknek is van keletkezése, és a keletkezésüknek története. Ennek a kertnek is érdekes története van, amelyet eddig nem ismerhettük pontosan. Pásztor Andrea írta meg ebben a kötetben a legújabb kutatási alapján. Szerinted mikortól léteznek egyáltalán egyetemek? Ha lesz módunk megnézni kívülről egy kicsit az itteni épületeket, a séta közben becsüljétek meg, és jegyezzétek fel, mi lehet az egyes épületek építésének időrendi sorrendje!

  5. Ha egy kicsit itt körülnézünk, szerintetek mi az a látható dolog most itt, ami a legeslegöregebb? Lehet bármi. Jól nézzetek körül, és magatokban válasszátok ki! Ha van türelmünk egy picit várni, míg mindenki eldönti, akkor érdekes lesz, amikor egyszerre mutatunk rá mindannyian arra a dologra, amire gondolunk. Nézzétek csak, hány különféle dolgot választottunk! Látszik, hogy ez nem is olyan könnyű kérdés. Talán, ha elmondjuk, ki mit gondol erről, együtt könnyebben választ találunk.

  6. Tudtok olyan szakmákat, foglalkozásokat mondani, amelyekhez hozzátartozik valamilyen dolog korának meghatározása? Miféle tárgyak korát szokták meghatározni? Miért? Szerintetek még milyen tárgyak korát lehet fontos tudnunk? Hallottál már bármilyen kormeghatározó eljárástól? Akiket az ilyesmi érdekel, lehet, hogy tudnának készíteni közösen erről egy érdekes posztert, amit bemutathatnának később a többieknek.

  7. Meg lehet állapítani, melyik növény idősebb vagy fiatalabb a másiknál? Ha körülnézel itt, látsz olyan növényeket, amelyről határozottan tudod állítani, hogy fiatalabbak vagy idősebbek? Miből gondolod? Magyarázd meg!

  8. Nem ismerhetjük minden látható dolog korát, de vannak igazán érdekes elgondolásaink erről. Szebbnél szebb történeteink vannak, amelyek a dolgok eredetéről szólnak. És másféle történeteink, amelyekben például három nap egy esztendő, vagy amelyben hajnaltól alkonyatig valaki felszántja az egész hegyet, el is boronálja, be is veti, a termés ki is kel, s meg is érik. Ismersz efféle történeteket?

  9. Ezekben talán butaság, ha három nap egy esztendő? Hány napból is áll igazából egy év? Év, év... de hallgasd csak, mennyire más még csak kimondani is, hogy „esztendő"! Szerintetek van különbség év és esztendő között?

  10. Tudod mi az az évgyűrű? Készítettem róla képeket itt, ebben a kertben. Megtalálod a mellékelt fotók között?