Skip navigation

4.1. SZOCIOPOLY

 
A modul tartalmi célja: a hallgatók a társasjáték segítségével tapasztalatot szerezzenek arról, mit jelenthet egy hátrányos helyzetű kistelepülésen, kevés jövedelemből megszervezni egy család életét - reflektálva mindezek oktatási vetületére
A társasjátékról14: „Ebben a játékban bárki kipróbálhatja, mire is elég a segélyből, családi pótlékból, GYES-ből, alkalmi munkából szerezhető jövedelem. A játék során egy átlagos hónap napjain haladunk végig - némileg meggyorsítva az időt, kockadobások segítségével -, a játékosoknak a tartósan munka nélkül lévők jövedelmi viszonyai között kell túlélnie a hónapot (a bevételek és kiadások összegei hozzávetőleg megfelelnek a mai magyar valóságnak)."
A társasjáték lebonyolításához érdemes segítő szakembert megkérnünk, aki gyakorlatot szerzett ebben.15
A megvalósítás lépéssora:
  • Ráhangoló feladatként a hallgatók a kurzusba bevont szakember segítségével összegyűjtik a szociális ellátás különböző formáit.
  • A társasjáték lebonyolítása. A játék során előforduló helyzetek kapcsán is lehetőség nyílik kérdések, vélemények megfogalmazására.
  • A záró körben minden hallgató reflektál, egyenként megfogalmazzák a játék közben szerzett tapasztalataikat, érzéseiket, gondolataikat.14 További információk: www.szociopoly.hu [2014. 11. 20.]
15 Pl. Pécsett az alábbi helyről kérhetünk segítséget: Baranya Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház